Actieve subwoofers

Actieve subwoofers

 

Houd je van muziek en vind je het prettig om jouw favoriete nummers en artiesten op een zo goed mogelijke manier te beluisteren? Dan weet je ongetwijfeld dat de muziekinstallatie een groot effect heeft op de manier waarop de muziek die je afspeelt wordt weergegeven. Hierbij kun je denken aan een goede versterker, maar uiteraard ook aan de hoofdtelefoon en de geluidssprekers die je gebruikt om jouw favoriete muziek te kunnen beluisteren. Steeds meer mensen stellen hun eigen geluidsset samen voor in huis, of voor op het werk. Je kunt hierbij denken aan goede speakers en aan bijvoorbeeld passieve subwoofers en actieve subwoofers.

 

Wat zijn passieve- en actieve subwoofers?

 

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen de verschillende soorten subwoofers? Alleen wanneer je hier meer over weet kun je pas een keuze maken tussen beide soorten woofers, gebaseerd op essentiële kennis. Allereerst is een passieve subwoofer een luidspreker, ook wel bekend as een luidsprekerbox. Hier horen we de muziek uit komen wanneer die afgespeeld wordt. Passieve subwoofers zijn luidsprekers (oftewel speakers) zonder ingebouwde versterker. De receiver of de versterker waar de passieve subwoofer op aangesloten is, stuurt de versterking aan. Bij een actieve subwoofer bevindt de versterker zich in de subwoofer, oftewel in de kast van de subwoofer.

 

De actieve subwoofer met cross-over filter

 

Naast een ingebouwde versterker in de kist van de actieve subwoofer, kan er tevens sprake zijn van een ingebouwd filter. Dit zogeheten cross-over filter is bepalend bij het doorgeven van de juiste frequenties aan de subwoofer. Hierdoor geeft de subwoofer een helder en mooi uitgebalanceerd geluid weer, dat de weergave van de muziek die wordt afgespeeld ten goede komt. Bij de keuze tussen de passieve- en de actieve subwoofers is het van belang om mee te wegen dat elektrische apparatuur meer defecten kan vertonen mettertijd, afhankelijk van het aantal functies van het apparaat. Meer functies, meer kans op defecten dus.

 

Storingen in actieve subwoofers

 

Bij het kiezen tussen een actieve- en een passieve subwoofer is het goed om te weten dat een actieve woofer wat meer gevoelig is voor defecten. De meest belangrijke ree hiervoor is het feit dat de actieve subwoofer niet alleen een ingebouwde versterker bevat en eventueel een filter huisvest, maar ook een eigen voeding heeft. Hierdoor kan een dergelijke subwoofer iets sneller een mankement vertonen. Hier staat wel tegenover dat de geluidkwaliteit onmiskenbaar goed is bij een actieve subwoofer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *